top of page

Jututus-sovelluksen käyttöohjeet

Koska Aikakone on verkkoselaimessa toimiva palvelu, sen käyttöönotto on hyvin yksinkertaista. Tarvitaan vain

  • laite: tabletti, pöytäkone tai kannettava tietokone, myös älypuhelinta voi käyttää

  • käyttäjätunnus ja salasana

Verkkoselain

Palvelua käytetään verkkoselaimen avulla. Sopivia selaimia ovat esimerkiksi Mozilla Firefox, Chrome, Samsung Internet ja Safari. Internet Explorerilla palvelu ei toimi. Verkkoselain löytyy tyypillisesti kaikista tietokoneista.

Käytön aloittaminen

Avaa valitsemasi verkkoselain. Jututus.com-nettisivujen oikeasta ylä- ja alareunasta löytyy Kirjaudu-linkki, josta klikkaamalla pääset kirjautumaan Jututus-sovellukseen. Jututus-sovellukseen pääsee myös osoitteessa jututus.com/sovellus.

Halutessasi voit tallentaa Jututus-kuvakkeen tablettisi työpöydälle, jolloin pääset Jututukseen nopeasti kuvaketta klikkaamalla.

Kirjautuminen palveluun

Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja salasanasi niille varattuihin kenttiin ja paina Kirjaudu sisään -painiketta. Nyt voit alkaa käyttää palvelun yleisiä ominaisuuksia.

Kirjaudu.PNG

Jos sinulla on tunnukset yhteen profiiliin, kirjautuminen vie sinut suoraan omaan profiiliisi. Jos haluat tarkastella Jututusta yleisesti, voit myös käyttää Yleinen-profiilia vaihtamalla sen profiilivalikosta.

Profiili.jpg

Palvelun osiot

Yhteisiä, kaikille käyttäjille näkyvissä olevat osiot ovat Aikakone, Musiikki, Kuvat ja Videot. Henkilökohtaisia osioita ovat Tietoni ja Elämänkaareni.

Etusivunäkymä.PNG

Vaihtaaksesi toiseen osioon palaa vasemman yläkulman Jututus-logosta tälle aloitussivulle valitaksesi haluamasi osion. Voit siirtyä osioissa toiselle vuosikymmenelle tai toiseen aihepiiriin klikkaamalla ensin sivun yläreunassa näkyvää osion nimeä ja sitten haluamaasi vuosikymmentä tai aihepiiriä.

Logo_keltainen.jpg
Osionimi.PNG
  1. Aikakoneesta löydät monipuolista tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja kulttuuriperinnöstämme 20-80-luvuilta. Voit valita haluamasi vuosikymmenen liukukytkintä siirtämällä ja klikkaamalla kuvan keskellä olevaa värillistä pallukkaa.

Aikakone_näyttökuva.png

Voit siirtyä kuvasta ja tekstistä toiseen nuolinäppäimellä. Useimpiin kuviin liittyy myös ääni. Äänen saa kuuluviin painamalla ääni-ikonia:

Korva.PNG

2. Musiikki-osiosta löydät eri vuosikymmenien suosituimpia iskelmiä ja muuta musiikkia kuunneltavaksi ja esityksiä katsottavaksi.

Musiikki.jpg

Etsi musiikkia -osiosta voit etsiä lisää musiikkikappaleita ja tallentaa niitä suosikkeihin.

3. Video-osiosta löydät eri aihepiireihin liittyviä videoita. Voit etsiä videoita klikkaamalla ”Etsi videoita” ja lisätä suosikkeihin omia lempivideoitasi.

4. Kuvaosiossa näet ensimmäisenä Elämänkaari-kuvakkeen, josta pääset siirtymään oman profiilisi Elämänkaareen eli valokuviin ja tarinoihin, jotka olet itse tai joku toinen on lisännyt sinua varten. Sitä kautta myös lisätään omaa aineistoa.

 

Toisena olevaan Suosikit-alaosioon voit lisätä omia suosikkejasi. Muiden kuvakkeiden takaa löytyy eri aihepiireihin ja vuosikymmeniin liittyviä valokuvia tarinoineen.

Kuvat.jpg

5. Tietoni. Tietoni on käyttäjän oma osio. Sinne voit kerätä haluamaasi tietoa myöhemmin muisteltavaksi ja läheistesi katseltavaksi. Tietojen päivittäminen on helppoa ja hauskaa. Klikkaamalla kynäikonia voit lisätä, muuttaa tai poistaa tietoja profiilistasi.

 

Muokkaa.jpg
Helmi.jpg
Muokkaa.jpg

6. Elämänkaareni on toinen omia tietojasi tallentava osio. Voit lisätä sinne kuvia ja tarinoita niin monta kuin haluat ja järjestellä ne vuosiluvun tai vuosikymmenen perusteella.

 

Elämänkaarta päivitetään Kuvat-osion Elämänkaari-kuvakkeen kautta, missä ne näkyvät koosteena. Siellä olevan plus-merkin kautta voit lisätä, muuttaa ja poistaa valokuvia ja tarinoita haluamasi mukaan.

Lisaa kuva.jpg

Lisää aukeavaan kenttään ensin tietokoneelta valitsemasi valokuva (enimmäiskoko 5 Mb) ja liitä tai kirjoita sen jälkeen kuvaan liittyvät tiedot. Jos kuva on suurempi kuin sallittu enimmäiskoko, voit pienentää sitä esimerkiksi Paint- tai muulla ohjelmalla. 

Kuviin voi liittää paitsi tekstiä, myös äänen. Klikkaa kynä-kuvaketta ja lisää ääni valitsemalla koneeltasi kuvaan liittyvä mp3-äänitiedosto. Jos tiedostosi on muussa muodossa, voit muuntaa sen yhteensopivaksi, katso ohjeet.

Kuvien tulostaminen Jututuksesta

Voit tallentaa pdf-tiedostoksi tai tulostaa paperille Jututukseen tallentamasi valokuvat ja tarinat. Katso ohjeet

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos järjestelmästä, klikkaa Kirjaudu ulos sivun oikeasta yläkulmasta. Jos unohdat kirjautua ulos Jututuksesta, järjestelmä tekee sen puolestasi tietyn ajan kuluttua.

 

Voit koska tahansa palata jatkamaan Jututusta kirjautumalla uudelleen sisään.

Käyttäjätuki

Jos sinulla on jotain kysyttävää tai haluat antaa palautetta Jututuksesta, ota yhteyttä asiakastukeemme: asiakaspalvelu@jututus.com

bottom of page