top of page

Muistojen Matkalle Jututuksen siivin

- Aloitin Jututuksen käytön syksyllä, mutta sitten minulla oli pitkä tauko henkilökohtaisista asioista johtuen. Nyt olen kuitenkin päässyt hyvin mukaan sovelluksen käyttöön, Leena Kuoppasalmi kertoo.

​​​- Syksyn aikana olen käynyt läpi vanhemmiltani jäänyttä aineistoa, mm. suuren määrän valokuvia. Vanhemmat eivät ole niitä kaikkia aikanaan järjestäneet, ja vie aikaa setviä, milloin ne on otettu ja ketä henkilöitä niissä on. Olen jo vienyt paljon kuvia ja niihin liittyviä tarinoita Jututuksen Elämänkaareen, ja työ etenee koko ajan päässäni.

Jututuksen Elämänkaareen onkin vaivatonta tallentaa vanhoja valokuvia digitaaliseen muotoon ja kertoa niiden tarinaa. Kuvien yhteyteen voi kirjata vuoden, kuukauden ja päivän tai vuosikymmenen, jolloin kuva on otettu, ja kertoa siihen liittyvästä tapahtumasta kuvan yhteyteen.

- Minulla on ollut harkinnassa, kuinka pitkälle historiaa jatkan. Elämänkaareeni löytyy kyllä yllin kyllin aineistoa. Olen ajatellut aloittaa siitä, kun vanhemmat olivat yhteisen elämänsä alussa, eli omaa vuosikymmentäni edeltävästä vuosikymmenestä. Tämä on kyllä mielenkiintoinen tapa tehdä, Leena toteaa.

Jututuksen profiiliosioon taas on mahdollisuus liittää oma kuva ja kertoa itsestään, mieltymyksistään ja läheisistään. – Profiilin tiedot kirjoitin heti alkuun ja sain sen mielestäni hyvin tehtyä. Siellä esitetyt kysymykset olivat mukavia, ja kohtuullinen kuvakin löytyi tallennettavaksi, Leena kertoo.

Leena_Kuoppasalmi.jpg

Yhteisiä muistoja

Jututuksen yhteisissä osioissa pääsee tutustumaan suomalaisen yhteiskunnan tapahtumiin ja yhteisiin muistoihin valokuvien, tarinoiden, musiikin ja videoiden avulla. Aineisto on kaikille käyttäjille yhteistä, mutta sieltä voi poimia omiin suosikkeihinsa mieleisiä kuvia, kappaleita tai videoita muisteltavaksi yhä uudelleen.

- Olen kyllä tutustunut sovelluksessa eri vuosikymmenien aineistoihin. Kuvat ja tarinat ovat mielestäni hyvänlaisia ja aiheet kiinnostavia. Siellä pääsee eri vuosikymmenien tunnelmiin valokuvin ja ajan musiikkia kuunnellen. Videoita en ole vielä käynyt katsomassa.

Tukea sovelluksen käytössä

Käyttäjäpalautteiden perusteella sovellus koetaan melko helpoksi käyttää. Leena arvostaa kuitenkin kovasti Päivin tarjoamaa käyttäjätukea.

- Päivi opasti alussa sovelluksen käytössä, ja olen ottanut häneen yhteyttä, kun olen tarvinnut apua. Vaikka itse osaakin tehdä, aina tulee tilanteita, joissa neuvot ovat hyödyllisiä. Päiviltä sain esimerkiksi hyvän vihjeen kuvien pienentämisohjelmasta ennen niiden lisäämistä järjestelmään.

Käyttäjät tuovat myös arvokasta antia Jututus-sovelluksen jatkokehitykseen. Kysymyksiä on tullut mm. sovellukseen lisättyjen kuvien tallentamisesta muualle sekä esimerkiksi Leenan ehdotus omien kuvien nimeämismahdollisuudesta. Myös Elämänkaaren pidentäminen aina 2000-luvun vuosiin on tulossa sovellukseen käyttäjien pyynnöstä.

bottom of page