top of page
Search
  • Admin

Ensimmäinen vuosi matkalla muistoihin

Digitaidot ovat saavutettavissa vanhemmallakin iällä, sen todistivat jälleen kerran Vanhusten Turva Säätiön Muistojen Matkalaiset. Vuoden ajan on nyt käytetty digitaalisia palveluita alkaen Jututus Oy:n sovelluksesta edeten muihin internetistä löytyviin hyötypalveluihin.


Ja matka jatkuu. Tapasimme Matkalaisia Vanhusten Turva Säätiön marraskuun loppupuolella avaamalla Tiedon Tuvalla – siitä vähän myöhemmin – ja pääsimme keräämään kokemuksia sovelluksemme käytöstä.Muistojen Matkan matkaopas, Vanhusten Turva Säätiön kehittämiskoordinaattori Päivi Kiuru on saatellut Matkalaisia alkuun digitaipaleella. Päivi on tyytyväinen yhteiseen retkeen.


- Tämä on ollut hieno kokemus, ja olen ylpeitä Matkalaisista, jotka uskalsivat lähteä mukaan Muistojen Matkalle. Saimme todeta, että jos vain itse haluaa, digilaitteen ja sen käytön voi ottaa haltuunsa.


- Muistojen tallentamista varten Jututus-sovellukseen muisteltiin ja käytiin läpi kipeitäkin asioita. Matkalaiset juttelivat avoimesti menneistä ajoista, ja yhdessä kirjasimme muistot digitaalisesti talteen niistä kertovien valokuvien yhteyteen. Tutustuimme samalla toisiimme paljon paremmin kuin se olisi ollut mahdollista pelkästään kahvipöydässä.


Minkälaisia kokemuksia matkalaiset keräsivät Jututuksesta?


Yhdelle käyttäjälle parasta on ollut valokuvien lisääminen sekä elämänkerran kertominen ja tallentaminen sovellukseen. Menneet asiat olivat aika hyvin muistissa, ja nyt ne ovat tallessa yhdessä digitaaliseen muotoon muutettujen valokuvien kanssa. Jos omia kuvia ei löytynyt, etsittiin yleisiä kuvia samoista aiheista kyseisiltä aikakausilta. Tietokonetta ei käyttäjä ollut uskonut eläkkeellä tarvitsevansa, nyt tabletti tuntui kuitenkin jo hyvinkin omalta välineeltä.


Toinen käyttäjä on kokenut hyvin mielekkääksi muistella menneitä vuosikymmeniä Jututus-sovellukseen tallentamista varten. Tablettilaite tuntuu kivalta käyttää, ja internetin maailmasta tuntuu löytyvän runsaasti mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa. Lisäksi Muistojen Matka on auttanut tutustumaan toisiin käyttäjiin.


Mieleisen musiikin hakeminen ja löytäminen koetaan Jututus-sovelluksen kautta niin ikään helpoksi. Omia kappaleita tallennetaan suosikeihin ja kuunnellaan sieltä yhä uudelleen. Sovellukseen esitetyt musiikkitoiveet olemme kirjanneet muistiin ja niitä jo toteuttaneetkin käyttäjien iloksi.


Ja matka jatkuu. Uusia muistoja tulee käyttäjille mieleen ja elämänkaareen tallennettavaksi, ja mieluisiin musiikkikappaleisiin ja videoihin voi palata yhä uudelleen.
Tiedon Tupaan jutustelemaan


Vanhusten Turva Säätiön Tiedon Tupa tarjoaa ikäihmisille viihtyisän ja valoisan paikan vaihtaa kuulumisia paitsi Jututuksen tiimoilta myös kaikesta elämänmenosta. Tuvalla voi myös tutustua erilaisiin apuvälineisiin. Pääsimme käymään Tuvan hienoissa tiloissa heti avajaisviikolla – kiitos Päivi kutsusta – ja toivotamme Teille kaikkea hyvää yhteisiin tapaamisiin!

28 views

Recent Posts

See All
bottom of page