top of page
Search
  • Admin

Ikäihmiset kohti digiloikkaa

Aamulehden yleisönosaston palstalla (22.6.2021) kirjoitti ikäihminen asioiden hoidon vaikeutumisesta digiaikana. Kansalaisvelvollisuuksien täyttäminen yhä enemmän tietokonemaailmaan siirtyvässä yhteiskunnassamme aiheuttaa haasteita niille, joille digipalveluiden käyttö on vaikeaa tai mahdotonta esimerkiksi osaamisesta tai taloudesta johtuvista syistä. Tunnistan haasteen ikääntyneen äitini asioita hoitaessani.

Verkkotunnuksettoman henkilön on hoidettava monet asiat äärimmäisen monimutkaisesti elämää helpottavien digioikoteiden puuttuessa, ja niissä avustamista estävät tehokkaasti erilaiset tunnistautumiset, GDPR ja muut sinänsä positiiviset, tietoturvaamme suojaavat asiat.


Jututus-sovellus on auttanut useita sen käyttäjiä kohti digiloikkaa. Ikäihmiset ovat saaneet vahvan tuen sovellukseen tutustumisessa ja sen käyttämisessä, ja vähitellen tietokoneen tai tablettilaitteen salat ovat auenneet ikään katsomatta. Sovelluksen sisällön katselun ja omakohtaisen täydentämisen lisäksi erilaisten hyötypalvelujen käyttö, lehtien lukeminen ja pörssikurssien tarkistaminen ovat auttaneet loikkaamaan eteenpäin tässä digitaalisessa maailmassamme.

Ikäihmisten palaute on ollut rohkaisevaa:


”Tämä on ollut kauhean kivaa.”


”Kun on tekeväinen eikä pelkää tietokonetta niin kyllä käyttö onnistuu.”


”Minulle tämä on ollut hyväksi ja olen ollut tekemiseen oikein tyytyväinen. Tällainenhan vaikuttaa myönteisesti ihmisen mielialaan ja ajatteluunkin!”


Vaikka jotkin palvelut toki vaatisivat vielä perinteisiäkin tapoja tulla hoidetuksi, eikö yhteiskunnan pitäisi ryhtyä entistä vakavammin miettimään, miten ikäihmisten sopeuttaminen digipalveluihin toteutettaisiin? Emmekö voisi järjestää jatkuvaa maksutonta tukea: puhelinnumeroa, johon aina joku vastaisi auttamaan haasteissa digimaailman kanssa, henkilöä, joka tarvittaessa poikkeaisi auttamaan ja näyttämään? Koska digitaalisuuden etenemistä emme pysty estämään, eikö meidän pitäisi järjestää laitteita ja tukea niille, jotka niitä tarvitsevat? Näin hyötypalvelut avautuisivat kaikille tai ainakin useimmille.


Näiden ajatusten saattelemana tai oikeastaan niistä huolimatta alkaa olla kuitenkin aika siirtyä nauttimaan kesästä: mökkeilystä, auringosta ja uimisesta tai vaikkapa kauniista kotimaan matkakohteista. Mittari näyttää ulkona 32 astetta ja uimaveden lämpötila on 26 astetta. Näissä lukemissa toivotamme kaikille oikein onnellista kesää! Muistetaan ikäihmisiä kesälläkin ja toivotaan, että korona antaa syksyllä tavata heitä digipalvelujen lisäksi myös henkilökohtaisesti ilman sairauden vaaraa.25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page