top of page
Search
  • Päivi Kiuru

Muistojen Matkalla

Muistojen Matkalla on Vanhusten Turva säätiön yli 65-vuotiaille suunnattu toiminta, joka aloitettiin kokeiluna syyskuussa 2020. Tarjoamme yhdeksälle aivan hurmaavalle naiselle (harmi, kun ei miehiä saatu mukaan vielä) upean mahdollisuuden tallentaa omaa elettyä elämää kuvin, kirjoituksin, musiikin ja videoiden muodossa Jututus Oy:n luomalle digitaaliselle alustalle. Osallistujissa on sekä taitavia erilaisten digitaalisten laitteiden käyttäjiä kuin heitä, joilla kokemusta laitteista ei juurikaan ole ollut. Tämä erilaisuus on Muistojen Matkalla-toiminnan rikkaus ja kehittämistyön näkökulmasta aivan mahtavaa.


Yhteistyö Jututuksen kanssa on sujunut loistavasti. Tuntui heti yhteistyön alussa, että olemme niin samoilla linjoilla tämän toiminnan tärkeydestä ja sen merkityksestä ikääntyvälle. Ajattelemme molemmat, että jokaisen elämä on niin arvokas, että se tulee ehdottomasti tehdä näkyväksi hyödyntämällä Jututuksen luomaa digitaalista alustaa. Alusta luo loistavan mahdollisuuden kuvittaa ja sanoittaa omaa elämäänsä Elämänkaarelle ja jakaa sitä haluamiensa ihmisten kanssa. Omaa mielimusiikkia voi tallentaa Suosikkeihin ja luoda itselleen oman musiikkilistan ja voipa sinne tallentaa vaikkapa oman hoitotahdon videona kirjallisen version lisäksi. Näitä kaikkia alustan luomia mahdollisuuksia tulemme ihan varmasti hyödyntämään, kunhan pääsemme toiminnassamme täyteen vauhtiin.


Tällä hetkellä olemme toiminnan aivan alussa. Olemme jo muutaman osallistujan kanssa päässeet tutustumaan alustan luomiin mahdollisuuksiin ja alkuinnostus on ollut valtavan positiivista ja innostunutta. Joskin myös jännitystä on ollut ilmassa etenkin heillä, joilla ei juurikaan ole kokemusta digitaalisista laitteista. Yhden asiakkaan kommentti tapaamisemme lopussa oli ”Hei, tää vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta! Mä uskon, että tuun käyttämään tätä paljon.”

On ollut erittäin mielenkiintoista tutustua uusiin ihmisiin välineen avulla. Opin paljon osallistujista jo ensimmäisellä tapaamisella. Itseäni ei enää jännitä uusien ihmisten tapaaminen, mutta se jännitti, miten hyvin osaan kullekin tuoda Jututuksen ilosanomaa niin, että he oikeasti ja aidosti innostuvat tästä toiminnasta. Ainakin ensimmäisten tapaamisten perusteella innostusta löytyy ja omalla innostuneella työotteella saadaan tämä tunne varmasti säilymään. Toki pitää hyväksyä sekin, jos joku kokeekin, ettei tämä olekaan oma juttu. Mahtavaa tässä on lopettavalle osallistujalle se, että kaikki muistot, joita ehditään tallentaa, on mahdollista saada itselleen sähköisen linkin kautta. Näin tehty työ ei mene hukkaan ja on taas jotain uutta muisteltavien asioiden joukkoon.


Tämä Jututuksen luoma alusta antaa mielettömän hienon mahdollisuuden kohtaamiseen, aitoon läsnäoloon ja ihmisen elämänkaaren ymmärtämiseen. Jututettavalle tulee olo, että hänen elämällään on ollut merkitys. Se on varmasti se suurin toive meillä kaikilla.


Päivi Kiuru

Kirjoittaja toimii Vanhusten Turva säätiön kehittämiskoordinaattorina ja on niiiin innoissaan mahdollisuudesta olla mukana Jututuksen matkassa :)


69 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page