top of page
Search
  • Admin

Oman tarinansa tähti

Vanha mies kertoo tarkoin kuunteleville lapsenlapsilleen tarinoita elämästään menneiltä ajoilta – elämästä ilman internetiä ja etäkouluja. Vanhus eläytyy tarinaansa ja pyyhkii välillä esiin pyrkiviä kyyneleitä poskeltaan. Vanhuksen hiljentyessä kuulijakunta kyselee lisää ja loihtii mielikuvituksessaan kuvia pellon laitaa kulkevasta vaarista viikate olkapäällään, lehmistä laitumella ja reen kulkusten kilinässä joulukirkkoon matkaavasta perheestä. Niin, elämä oli toisenlaista silloin ennen vanhaan.


Vaarille tarinointi on kullan arvoista. Hän on kertomuksissaan oman elämänsä tähti – elämän, joka ansaitsee tulla kerrotuksi jälkipolville, ei vain kerran, vaan yhä uudelleen. Vanhat ruskeasävyiset valokuvat vakavailmeisine kuvattavineen ja vanhanaikaisine vaatteineen täydentävät vaarin tarinoita.


Jututus-sovellus on luotu juuri vaaria varten. Sinne hän voi jututtajansa kanssa – oli se sitten perheenjäsen, hoitaja tai ystävä - yhdessä lisätä kerrottuja tarinoita ja omia valokuviaan, sinne tallentuvat muistijäljet menneiltä ajoilta. Vaikka vaari toki on valmis kertomaan tarinansa yhä uudelleen, aina ei kuulijakunta ehdi nykyajan kiireiltään kuuntelemaan. Kun muistot on tallennettu sovellukseen, ne löytyvät sieltä koska tahansa jälkipolvien katseltavaksi ja luettavaksi vaarin kanssa yhdessä tai muuten.


Vaarin kunnon heikentyessä ja hänen siirtyessään palvelukotiin vaari voi halutessaan esitellä elämänkaartaan ja mieltymyksiään Jututuksen avulla. Hoitohenkilöstö tutustuu näin vaariin ja hänen tapoihinsa, ja tutut muistot auttavat vaaria selviämään paremmin myös uudesta arjesta. Kun vaaria ei enää ole, läheiset voivat palata vanhoihin tarinoihin ja kuviin sovelluksessa ja muistella niiden kertojaa. Jokaisen elämä on arvokas ja ansaitsee tulla tallennetuksi jälkipolvia varten.


Anna ikäihmisellesi mahdollisuus kertoa kansakuntamme historiaa. Sovelluksen elämänkaareen valokuvia voi tallentaa vuosikymmenien mukaan järjestettynä, ja halutessaan sukulaiset ja ystävät voivat täydentää aikamatkaajan kertomuksia. Musiikki- ja video-osioista löytää helposti tuttuja kappaleita ja videoita menneiltä vuosikymmeniltä soitettavaksi ja tallennettavaksi suosikeiksi. Jututus toimii korona-aikaankin ilman fyysistä lähikontaktia; entistä tärkeämmäksi nouseva kanssakäyminen ikäihmisen kanssa voi tapahtua puhelimitse ja verkon yli.
36 views0 comments

Comments


bottom of page