top of page
Search
  • Admin

Jututuksen avulla muistoihin

Yksin asuvan ikäihmisen elämä saattaa pyöriä päivittäisten asioiden ympärillä: miten saada päivät sujumaan kommelluksitta, arkiset askareet hoidettua ja ajan kulumaan mielekkäällä tavalla. Kotihoitaja käy aamulla tarkistamassa, että kaikki on kunnossa, mutta jutusteluaikaa hänellä ei montaa minuuttia riitä ennen rientämistä seuraavan vanhuksen luo.


Päivässä on monta tuntia täytettäväksi. Lukeminen, television katselu ja päivätorkut vievät niistä osan, mutta mielekkääseen puuhaan riittäisi vielä runsaasti aikaa.


Esittelen ikäihmiselleni Jututus-sovelluksen. Tietokoneen käyttö ja kirjautuminenkin ovat tuttuja niin hänelle - kuten usein vastoin odotuksia - monelle tämän päivän vanhukselle, eivätkä ne tässäkään tapauksessa aiheuta ahdistusta. Keskittyminen terästäytyy selvästi, kun esittelen Jututuksen yleistä aineistoa: tuttuja musiikkikappaleita sekä valokuvia menneiden vuosikymmenien heinänteosta, pyykkilaudasta, puhelimesta…


Vuoden -39 rippikoulukuvan vakavailmeisiä nuoria katsellessamme kyselen ikäihmiseni rippikoulusta. Muistelemme yhdessä hänen ripille pääsyvuottaan, ja kuuntelen jo entuudestaan tuntemani tarinan konfirmaatiosta pitkäperjantaina – mustissa, vuoden synkimpänä kirkkopyhänä. 40-luvun kuvista löytyvästä kolmen naisen valokuvasta voi tunnistaa sen ajan vaatetusta sekä lyhyet, papiljoteilla kiharretut hiukset – kuin ikäihmisemme omasta valokuva-albumista!Siirrymme katselemaan Jututuksen henkilökohtaisia osioita. Elämänkaareen olen ladannut perheemme muistoja alkaen vuosista ennen omaa syntymääni. Isäni Keski-Eurooppaan suuntautunut vuoden opintomatka piirtyy ikäihmiseni mieleen selkeinä muistikuvina. Ihailemme kuviin tallennettuja Itävallan Alppeja ja palaamme sitten kuvien myötä kotomaisemiin, missä perheemme poseeraa kameralle tai isä ja 5-vuotias tytär ahertavat puupinolla. Naureskelemme kuvassa olevien vaatteita ja ihmettelemme aikuisten nuoruutta – no, se oli silloin 60-luvulla!


Profiiliosiossa tarkastelemme läheisemme tietoja ja mieltymyksiä. Ikäihminen bongaa sieltä itsensäkin, ja kun kaikkiin kysymyksiin ei ole merkitty vastausta, pohdimme niihin yhdessä ratkaisuja. Ajatus eri puolilla Eurooppaa tapahtuvan läheisten joulunvieton kirjaamisesta Jututukseen tuntuu mielekkäältä, pääsemmehän siten esittelemään koronan vuoksi kotioloihinsa jäävälle ikäihmisellemme omien juhlapyhiemme tapahtumia niin, että hän kokee edes vähän olevansa mukana joulussamme.


Jututuksella on paljon annettavaa. Se palauttaa ikäihmisen mieleen muistikuvia menneiltä vuosikymmeniltä muisteltavaksi ja katseltavaksi yhä uudelleen. Sovelluksen käyttö onnistuu ikäihmiseltä, kun muistojen synnyttämä motivaatio aineistojen katseluun on kohdallaan. Haluaisitko tarjota omalle ikäihmisellesi digitaaliseen muotoon muutetut muistot, joihin voivat osallistua yhä uudelleen läheiset ja ystävätkin?

31 views0 comments

Comments


bottom of page