top of page
Search
  • marjakauppila

Jututus tutuksi työväenopiston kurssilla

Helsingin työväenopistolla opiskeltiin maaliskuussa Jututus-sovelluksen käyttöä yhteensä kahdeksan tunnin mittaisella verkkokurssilla, aina kaksi oppituntia kerrallaan. Osalla kurssilaisista oli jo selkeä näkemys, mihin sovellusta voisi käyttää, osa halusi ensin tutustua ja kokeilla taitojaan helppokäyttöisen sovelluksen parissa.


Kurssin aikana käytiin läpi Jututuksen sisältö osio osiolta ja aloitettiin oman elämänkerran rakentaminen. Omien tietojen kirjaaminen sovellukseen lähti hyvin käyntiin ensimmäisellä kurssikerralla, ja kotiläksynä olikin ennen seuraavaa kertaa täydentää omaa profiilia ja etsiä valokuvia oman tarinan rakentamiseksi elämänkertaan.

Elämänkertaa varten tarvitaan valokuvia sähköisessä muodossa. Uusimmat kuvathan jo löytyvät digitaalisesti, vanhemmat voi työstää oikeaan muotoon skannaamalla tai valokuvaamalla. Osalla kurssilaisista olikin jo valmiina suuri määrä vanhoja valokuvia niin paperisena kuin digimuodossakin, mutta liikkeelle päästään elämänkaaren rakentamisessa myös maksuttomista kuvapankeista ladattavien kuvien avulla. Niillä voi kuvittaa tapahtumia eri aikakausilta, harrastus- tai muita mieltymyksiä, erilaisia asusteita, yhteiskunnallisia tai omia tapahtumia.


Oma tarina talteen elämänkaareen


Elämänkaaren työstäminen aloitettiin kurssilla lisäämällä kuvia ja tarinoita, ja kertaamalla työvaiheita edistyttiin hyvin omien aineistojen tallentamisessa. Oma rohkea kokeileminen ja toistot vievät nopeasti eteenpäin oman elämän tallentamisessa sekä kurssin aikana että sen jälkeen kiireettömästi omalla ajalla. Kuvat järjestyvät sovelluksessa automaattisesti aikajärjestykseen, kun tallennettaessa kirjataan kuvissa näkyvän tapahtuman päivämäärä, vuosi tai vuosikymmen.


Yhteisistä aineistoista voi kerätä omista mieltymyksistä suosikkilistan, ja kurssilla niin valokuva-, musiikki- kuin video-osioissakin opeteltiin listaamaan sovellukseen suosikkeja. Pelkkää hymynaamaa klikkaamalla kuvat, musiikkikappaleet ja videot siirtyvät omiin suosikeihin. Videoita ja musiikkikappaleita voi poimia myös sovelluksen hakutoiminnolla taikka liittämällä suoraan osoitteen sille varattuun kenttään. Suosikkilistoja syntyikin kurssin aikana, ja jokunen kappale ja video kuunneltiin ja katseltiin kurssillakin oman tekemisen välissä.


- Jututus-sovellus on hieno ja siinä on eri aikakausiin liittyviä asioita tuotu hienosti esiin, näin eräs kurssilainen.

- Mielenkiintoinen sovellus.


Kurssin jälkeen osallistujilla on mahdollisuus jatkaa elämänkaarensa työstämistä pientä kuukausimaksua vastaan. Jakamalla tunnuksensa muistoista päästään nauttimaan yhdessä läheisten kanssa.


Verkko-opetus luo kurssille luonnollisesti omanlaisensa puitteet, eikä aina ole välttämättä helppoa seurata opettajan esitystä ja tarkastella omaa sovellusnäkymää selaimen toisella välilehdellä. Toisaalta työskentely etäympäristössä antaa lisää valmiuksia sähköisten järjestelmien käytössä, ja onkin nostettava hattua senioreille, jotka ennakkoluulottomasti tarttuvat tilanteisiin ja ottavat loikkaa digitalisoituvassa yhteiskunnassamme.


Jututus-kursseja on tiedossa lisää. Seuraa ilmoitteluamme Jututuksen nettisivuilla!


Marja Kauppila

57 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page