top of page
Search
  • Outi Pettersson

Mitä tarinoita valokuva-albumista löytyy?

Tiedätkö, mitä ne valokuvakansiot siellä isovanhempien kirjahyllyssä sisältävät? Tai, itse asiassa, mitä tarinoita ne sisältävät? Keitä niissä kuvissa on? Miten ne liittyvät isovanhempiesi elämään? Missä ne kuvat on otettu? Millaisia tunteita ne herättävät?

Ne kuvat ovat tärkeä osa isovanhempiesi elämäntarinaa. Ne kuvat kertovat mummusi tai pappasi tarinaa. Oletko käynyt hänen tai heidän kanssaan kuvia läpi? Pyytänyt kertomaan, missä tilanteessa kuva on otettu? Haluatko tietää, millaista heidän elämänsä on ollut nuorempana? Kenen kanssa he ovat aikaansa viettäneet ja missä? Mitä mummusi tai pappasi on tehnyt työkseen?


Sinunkin historiaasi löytyy valokuvista


On hienoa, kun saa vanhemmat tai isovanhemmat kertomaan elämästään ja muistelemaan asioita. Sieltä voi löytyä kiehtovia kertomuksia ja herättäviä tarinoita, jotka ovat myös sinun omaa historiaasi. Se, mistä isovanhempasi ja vanhempasi ovat tulleet tähän päivään ja nykyiseen elämään, on muokannut heitä sellaiseksi kuin he nyt ovat. Heidän elämänkokemuksensa ammentaa heidän elämänsä tapahtumista ja heidän kohtaamistaan ihmisistä. Se, millainen historia heillä on, vaikuttaa siihen, miten he ovat seuraavia sukupolvia kasvattaneet ja millaista on elämänne ollut.


Hyvät muistot kantavat pitkään


Kun löytyy mielenkiintoinen kuva, joka saa silmät säihkymään sen herättämien muistojen takia, ollaan tuomassa hyvää mieltä myös tuolle ikäihmiselle. Hyvä muisto voi säilyä montakin päivää muistissa ja pitää yllä positiivista mielialaa. Itsellesikin voi mukava tarina isovanhemman tai vanhemman eletystä elämästä tuoda lisää ymmärrystä isovanhempasi tai vanhempasi elämästä. Eikö olisi hienoa saada herätettyä iloisia muistoja mieleen valokuvien kautta?

Kun ihminen rupeaa kaivelemaan omia valokuviaan esille, on siinä tekemistä päivään. Kuvia katsellessa kuluu aika huomaamatta. Mielessä palataan takaisin siihen hetkeen, jossa kuva on otettu. Haluanko jakaa tämän muiston läheisteni kanssa ja kertoa heille tämän tarinan?


Kun elämä muuten rajoittuu turvallisuussyistä kotiin, on kiva saada muutakin mietittävää kuin muistinko syödä, toimiiko vatsa tai tuleekohan televisiosta mitään katsottavaa. Samalla voi pohtia sitäkin, miten elämä on muuttunut vuosien varrella. Millaisen kuvan elämästä saa löytyvien valokuvien kautta? Voi myös vertailla nykypäivää – oliko elämä parempaa aiemmin vai ei?


Vain talletetut tarinat säilyvät


Liian paljon on olemassa katsomattomia kuvia, kertomattomia tarinoita. Liian paljon jää perikunnan mietittäväksi, mitä vanhoille valokuville tehdään. Kukaan ei enää tiedä, keitä kuvissa on. Kukaan ei tiedä, missä kuvat on otettu. Kukaan ei tiedä, mikä on kuvan tarina.


Liian moni harmittelee, kun ei tullut ajoissa juteltua enempää. Kyseltyä. Otettua selvää.

Krjoitettua tarinoita talteen.


Nyt näiden tarinoiden tallettaminen on helppoa. Valokuvat on helppo skannata tai niistä voi ottaa kännykkäkameralla kuvan. Valokuvat voi tallettaa Jututus-sovellukseen ja kirjoittaa niiden yhteyteen sen kuvan kertoman tarinan.


Jututus on helppo käyttää. Ikäihminen voi helposti vaikka tabletilla selailla kuvia. Sieltä löytyy yleisiä kuvia eri vuosikymmeniltä, merkittävistä tapahtumista, arjesta, elämästä. Sieltä voi selailla niitä omia valokuvia Jututusta voi selailla vaikka tabletilla helposti ilman, että tarvitsee käsitellä ehkä painavia valokuvakansioita tai ihmetellä lattialle leviäviä irtokuvia. Jututuksen käyttö on helppo oppia ja sinne voidaan tarvittaessa tehdä pelkät selailuoikeudet, joilla ei voi kadottaa kuvia.


Moni ikäihminen on jo tottunut tietokoneella hoitamaan asioitaan. Mikäli tietokoneen käyttö on tuttua, Jututuksen käytön oppiminen ei ole vaikeaa. Kuka tahansa voi itse lisätä kuvia tai tarinoitaan sinne. Jututus on selainpohjainen sovellus, jota voidaan käyttää miltä tahansa päätelaitteelta – kännykältä, läppäriltä tai tabletilta.


Jos tunnukset jaetaan vaikka lasten ja lastenlasten kesken, voivat kaikki lisätä sinne tärkeitä kuviaan. Etäyhteyksillä voidaan istua kukin kotonaan, mutta silti saman pöydän ääressä katsomassa yhdessä kuvia. Tästä on Pauliinan loistava kertomus Etäjoulu, paras joulu!, kun väkeä oli jopa eri maista samassa tapaamisessa.

Tutustu Jututukeen demon kautta!

27 views0 comments

Comentários

Não foi possível carregar comentários
Parece que houve um problema técnico. Tente reconectar ou atualizar a página.
bottom of page